5 Eylül 2007 Çarşamba

Genclerde Kimlik Arayislari

Genclerde Kimlik Arayislari

Nivîskar - Yazar: SAMO VE AILESI
Wext - Tarîh: 10-15-04 10:46

sayin arkadaslar, herseyi tartisiyorsunuz
ama kadinlarimizi senet karsiligi sattigimiza deginmiyorsunuz...
size elime gecen bir seneti yaziyorum
ceyiz senedi e.d, 12-3.1975 dogumlu- ile g-b,15-2-1982-dogumlu- arasinda yapilmis evlilik ceyiz senedi asagida ceyiz bedeli ve miktari her iki tarafinda ittifakiyla huzurunda belirlemistir
ceyiz esyasi 14 adet vurma bilezik, tanesi 500 cfr toplam 7000
3 adet takim set, 22 ayar 3000 cfr
4 adet künye
diye böyle yazip gidiyor
hepsini yazmama gerek yok... simdi soruyorum, bende kiz babasiyim asla böyle birsey yapmadim, yapamam da.
ogluma yaptilar, diyelim allah gostermesin ayrildilar, altinlari beraber sattilar ve kadin nerden alacak?
soruyorum sizlere... almaz, cunki yok, nerden versin. zorla evlendirdinmi erkek de magdur oluyor kiz da.
benim deginmek istedigim cocuklarimizi evlendirirken cok dikatli olalim, bilhasa avrupadakiler cok dikkatli olmasi lazim. ben istemem koydeki kizi bir avrupaliyla evlenmesine, erkek icin de gecerli. ithal damat, ithal gelin, yazik oluyor. her iki taraf icin de evlenmeden önce cok iyi arastirmali. koylumuz olsa da arastirilsin yazik oluyor kizlarimiza.
bakin basima geldi, oturum icin iki kardes, iki genci yaktilar, ne oldu? sonunu biliyorsunuz. ben yalvardim yapmayin ama dinlemediler. 4 senedir ikisi de cekiyor bu aciyi. biri oturumunu almak icin cabalasiyor, digeri de bir an önce bosanmak istiyor.
cok dikkatli olun, senet kurtulus degil ve insanliga sigmaz, bir ayiptir bu

saygilarimla samo




ITHAL DAMAT ve GELIN

Nivîskar - Yazar: NORVECLI XELIKANLI
Wext - Tarîh: 10-15-04 19:42

Sayin Samo ve ailesi kendi acilarindan hakli olabilirler, ama ortada bir gercek vardir kiz veya erkek babasi cocuklarinin evliliklerinde bu zamanki evlatlarin yaninda fazla söz sahibi degiller, bilhasa avrupadaki genel türk ve kürt aileliler arasinda.

Türkiye,de durum biraz degisiktir orda evlatlarin aldiklari terbiye ortam anne babaya daha cok bagimlilar, evliliklerindede anne babalar avrupadakilerden daha cok söz sahibidirler, bunu asil nedeni burdaki evlatlar daha cok ekonomik özgürlük, serbest demokrasi, fikir özgürlügü,nün yaninda serbest yasama, bu olgular burdaki evlatlarin evlilikleride serbers iradelerine yansitiyor, böylece saglam evlilk temelini atiyorlar.

Türkiyedekiler ise bu yukardaki olgulardan cogusunda mahrumdurlar, evlatlari ve anne babalarinin ilk hedefi avrupali bir gölyazili veya diger irklara mensup birisiyle oglum veya kizim evlensin hayati kurtulsun fikrini kendilerinden mevcut.

Oglan veya kiz türkiyeden veya tersi almanyadan bir evlilik sözkonusu olunca, gerceklesince aradan hic uzun bir zaman gecmeden siddetli gecimsizlik basliyor akibetinde bosanmayla sonuclaniyor, her iki taraf magdur oluyor ve küskünlükler ömür boyu sürüyor, daha ileriye gidersek bazen cinayetlen sonuclanabiliyor. Asil bu durumlara sebep olanlar ben kendi acimdan anne babada buluyorum; söyleki cocuklari kendi iradelerine birakin, ilk evela onlarin egitimiyle ilgilenin, hayat standartini yükseltin, türkiyedeki anne babalar bu avrupali sevdasindan... avrupadaki anne baba illaki türkiyeden evlensin fikrinden düsüncesinden vazgecsinler, bu düsünceyi olumlu sekilde tasiyan cok gölyazili vardir bu gün almanyada evlatlarin iradelerine evliliklerini birakmis cok mutlu gülyazililar vardir, var olacaktir.

Evlatlarini gölyazi disinda evlendirmis cok kisilerimiz vardir, gerek meslek icabi ve gerek ögrencilik yillarinda ve komsuluk icabi genlerimiz kizlarimiz kendi sevdikleriyle evlenmisler, veya nisanlamislar, dogal olan da budur. gayet genclerimizi hakli görüyorum biz anne babalar bu kararlarina saygi gösterelim. Saygi gösteremiyen malesef ailelilerimiz vardir, bunun cözümünü genclerimiz bulmuslar, careyi artik kacmaktan baska cözüm yok diye evi terk ediyorlar, daha sonra bazan aileler arasinda barisla sonuclaniyor.

iste bundan sonra avrupa ve türkiyedeki ansanlarimiz arasinda bir birlerine hakaret ve kücük düsürme hakaretleri bir birlerine sövmeler, "vay sen benim ogluma" veya "kizima vermedin" veya "sülalemizi türk, arap, pakistanli, MHP,li kanini bulastirdin" küfürleri sayarlar birbirlerine.
Ama bilmedikleri bir sey vardir, türkiyedeki evlatlar cogusu vasifsizdir ayrica avrupadakiler arasindaki kültür ve meslek, yasama tarzi durumunu bilmiyorlar, bilseler dahi "yeterki evladim veya kizim sonucu ne olursa olsun evlensin" düsüncesinden vaz geciremezsiniz.

Sayin samonun durumu da bu anlatiklarimin icindedir, kendisi gercekten cok itiraz etti ama rahmetli esi ve kizina gücü yetmedi, buna hepimiz sahidiz, lakin samonun sucu evlatlarina cok fazla ekonomik özgürlük ve serbestlik verdi, türkiyeden gelen ise oranin saygi ve hürmet terbiyesini almis büyüge ve kücüge sagi ilmini bilmis bir delikanlidir, bunu avrupada da sürdürdü, sonuc ekonomik özgürlük, ve serbestce yasamayi sürdüren evlatlarin hosuna gitmedi. bu günkü sonucu kabullenmek zorundasin, ve o genci yerinden yurdundan alip avrupanin göbegine yalniz basina birakirsan o genc gururunu korumak zorunda ve oturmasinin pesinde kosmak hakkidir.

Senin yapacagin is, ona da yardimci olmak o da hedefine ulassin, sende evladin icin düsünceni uygula, biliyorum basel,de ortaligi bozan, cocugu provize eden dalkavuklar vardir, biz gölyazililar biliyoruz, onlara tavsiyem ortadan cekilsinler, bu ailenin mutluluguyla oynamaya kimsenin hakki yoktur, onlari kendi hallerine birakin her ikisi de yollarini cizsinler,isvicre kanunlari neyi gerektiriyorsa her iki tarafda saygi göstersin, olay cözülsün, sag duyulu insalarimizda yardimci olsun.

saygilarimla




Re: ITHAL DAMAT ve GELIN

Nivîskar - Yazar: samo
Wext - Tarîh: 10-16-04 12:37

sayin norvecli senin bildigin gibi degiller aile kurmak icin evlenmiyor nasil para v ve kredi cekerim diye cabalasiyor tr deki genclik burdakinden daha bence kulturlu ama hepsi degil senin yaztiklarina katilmiyorum




Samo Abinin Sorusuna Cevap

Nivîskar - Yazar: Hazal
Wext - Tarîh: 10-20-04 17:40

Oncelikle herkese saygilar sunuyorum, sevgili Samo Abi yeni aileniz size ve sevdiklerinize hayirli olsun...

Sevgili Uske`nin 'Tarihte Kadin ve Erkek' adli arastirma yazisinda bu cahillikleri gayet guzel aciklamis;
"Çeşitli toplumlarda ve özelde Gölyazı’da kadının konumuna kısacada olsa bir göz atmakta yarar var sanırım:
-Yunanlı filozof Eflatun ve Aristo’nun kadın hakkındaki düşünceleri çarpıcıdır; Eflatun, "Kadın elden ele orta malı olarak gezmeli" Aristo, "Kadın yaratılışta yarı kalmış bir erkektir."
-Romalılarda kadın, vatandaş değildir. Çocuk erkek ise isteyen onu alıp götürürdü, kız ise açlık ve susuzluktan ölüp giderdi.
-Hindistan’da ise durum daha da vahimdi; 17.yüzyıla kadar kadın ölen kocasının cesedi ile birlikte yakılırdı. Tanrılar memnun olsun diye kadın kurban edilirdi.
-Buda: "Eğer kadınları dinime kabul etmeseydim Budizm çok uzun zaman temiz bir şekilde devam ederdi. Bugün artık bu dinin uzun zaman yaşıyacağını zannetmiyorum. Zira bu dine kadın girmiştir."(Edyanu'l Hind 72)
-Mısır'da ise, ölen kralın(firavun) eşi ve tüm haremin kurban edilmesi söz konusudur.
-Rusya'da, fuhuş yapan, zina eden kadına çok ağır ceza verilirdi; cinsel organları oyularak çıkarılırdı. Erkeklere böyle bir ceza verilmezdi.
-Çin'de Kadının adı olmadığı gibi ‘insan’ olarakta kabul edilmemiş, 1,2,3, diye numaralandırılırdı."
Uske`nin verdigi bilgilere ilave olarak devam edersek:
Baslik parasi, senet vs, asirlar once insanlarin cahil davranislarina dayaniyor.
Arabistan`da Islam`dan once ise Kadinlarin, miras hakki yok, kocasi uzerinde hic hakki yok, cok evliligin sayisinda bir sinir yok, kiz cocuklari ugursuz sayilir ve diri topraga gomulurdu. Kur'an da bu durum soyle anlatilir
"Onlardan birisine kiz mujdelendigi zaman ici ofkeyle dolarak yuzu kapkara kesilir, kendisine verilen mujdenin kotulugunden dolayi milletten gizlenirdi. Onu utana utana tutsun mu yoksa topraga mi gomsun? Ne kotu hukmediyorlar.(Ahzab suresi:58-59)
Kadinlara karsi ne sefkat ne de sevgi hissleri vardi.

Islam`da ise:
Bu aciklamaya gecmeden once yapilan bir yalnisi vurgulamak istiyorum, Muslumanlarin davranislarina ve cahilliklerine bakarak islami tanimlamamak gerekir, gunumuzde yapilan en buyuk yalnislardan birisi bu, bu dusuncemi destekleyen ve Washington`da bulunan suan hem Georgetown universitesinde hem de Kizilhac Kolejinde dersler veren islami ve diger dinleri objektiv olarak tarafsiz degerlendiren musluman olmayan bir bilim adami: John L. Esposito is University Professor, Professor of Religion & International Affairs and Founding Director of the Center for Muslim-Christian Understanding, Georgetown University. A former President of the Middle East Studies Association and Vice Chair of the Center for the Study of Islam and Democracy, his most recent books include Unholy War: terror in the Name of Islam and What Everyone Needs to Know About Islam.'

40 dile cevrilmis kitaplari arasinda "Women in Muslim Family Law" 'Islam aile hukukunda Kadin' isimli kitabi son derece isik tutan bir kitap. Gunumuze kadar geleneklerle ve degisik musluman ulkelerin kulturleriyle islamin nasil yalnis uygulandigini cok guzel ifade etmis. ben sadece ismini vermek istedim cunku, nerdeyse her dilde kitabi var, bulundugunuz ulkelerden temin edebilir, bir cok sorunuza genis acilardan cevap bulabilirsiniz.

Ozetle Islam erkeklerin cok evlilikten 4 evlilige inmesini sagladi, ama tavsiye edilen bir sey degil, ayrica bu evliliklerin gecerli olmasi icin eslerin razi olmasi ve gecerli nedenlerin olmasi gerekiyor: yani esi "evlenemezsin derse" bir erkek Islama gore evlenmis olmuyor ve suc sayiliyor.

Ayrica evlenirken kadinlara yani kizin ailesine baslik parasi kesinlikle verilmiyor. Kizlara herhangi bir sekilde evlilikleri biter-bosanirlarsa gecimini belli bir sure saglayabilmesi icin "Mehir" denilen para ya da gunun sartlarina gore gumus-altin vs veriliyor, dileyen kadin mehiri hemen aliyor, dileyen Hz Fatma`nin yaptigi gibi esinin maddi durumunu goz onunde bulundurup mehiri kocasina bagislayabiliyor. Ya da ayrilma soz konusu oldugu zaman kocasi karisina soz verdigi miktarda Mehir veriyor. Mehirin miktari erkegin ekonomik gucune bagli degil, kadinin konumuna bagli, zengin ailenin kizi icin vs.. Aralarinda uzlasmanin saglanmasi gerekiyor, eger kiz ailesinin yaninda hizmetciyle buyuduyse, is yapmadiysa ya da herhangi bir sekilde hayat standardi yuksekse esi bunlari goz onunde bulundurarak evlilik teklifi yapabilir, minumum kizin babasinin evindeki sartlari saglamasi gerekir yada kiz gonullu olarak bunlardan vaz gecerse evlilik yapilabilir. Kizin mehir miktari cevresindeki kendi konumundaki hanimlarin mehirleri goz onunde bulundurularak kararlastirilir. Ailesine kesinlikle para senet vs verilmez. Gunumuze kadar gelen baslik parasi mehire dayali degil, tamamen cahil donemlerden kalma bir gelenek.
Senette ikisinin karisimi olmus carpitilmis bir gelenek, yani Islam hukukuna gore kadinlara hediye verilmeli ama bu hediyede kocasinin hakki yok ancak kadin bagislarsa olabilir.

Ayrica geleneklerimize gecmemis kadin haklarindan bir taneside kadinin erkegi bosama hakkidir. Evlilik yapilirken kocasindan boyle bir hakki talep edebilir, ancak cahil erkek hocalar yuzunden gunumuze cok tasinmamistir, cok bilinmez, orijinal islam kaynaklari incelenirse kadinlerin cok hakki oldugu ortaya cikiyor. Hatta senete ornek olarak Iranlilarin hala uyguladigi bir sey, eger kadin isterse esiyle imzali bir senet yapar ve ev isinden tutun cocuk emzirmeye kadar hic bir seyden sorumlu degildir.

Kadinlari toplumda kucumseyen ve ugursuz bulan bagnaz insanlar, Hz Ademi Havva`nin kandirdigini ve cennetten kovulduklarini savunurlar, oysa bu Hiristiyanlarin inanisidir,Islam, Hz Ademe yukler bu sucu, ve Kuran`da soyle gecer: "Ama seytan, Ademe vesvese verip; "Ey Adem! sana sonsuzluk agacini ve cokmesi olmayan bir saltanati gostereyim mi?" dedi. (Ta'ha suresi 120) Adem, Rabbine baskaldirdi ve yolunu sasirdi,"(Ta'ha suresi 121)

Kadinin islam`da suc, ceza, sevap vs erkekten farki yoktur ikisi de iyilik yaparsa cennete, kotuluk yaparsa cehenneme girer.
Kuran bunu soyle aciklar: "Erkek ve Kadinlardan kimi inanmis olarak bir iyilik yaparsa onu hos bir hayatla yasatiriz, ahirette ise onlarin ucretlerini yaptiklarinin en guzeliyle veririz."(Nahl suresi 97)

http://www.xelkedondurma.com/legerin/le_html/Genclik_Tartisma.html

Hiç yorum yok: