5 Eylül 2007 Çarşamba

Zorla Güzellik Olmaz

Zorla Güzellik Olmaz
05.09.2007
Yetkin BÜLBÜL

İthal Mutsuzluk

Avrupa’daki insanlarımızın kanayan yaralarından biri de zorla yapılan evliliklerdir Avrupa’da yetişen genç kızlar ve delikanlılar anne-babaları tarafından Türkiye’den evlendiriliyorlar. Yani kendi rızalarıyla evlenmiyorlar. Eşlerini kendileri seçmiyorlar. Anne babasının önceden belirlediği kişiyle evlendiriliyorlar. Gençler istemedikleri biriyle anne-baba zoruyla evlenince ortaya mutsuz evlilikler ve boşanmalar çıkıyor. Oysa zorla evlendirmenin İslam’da yeri yok. Avrupa’ya ithal gelin ve ithal damat getiren anne-babalar hem kendi çocuklarını yakıyorlar, hem de getirdikleri yakınlarını. Gelin ve damat ithaliyle birlikte mutsuzluk da ithal ediliyor.

Peki, anne babalar neden çocuklarını Türkiye’den kendi akrabalarıyla veya köyünden biriyle evlendiriyorlar. Oradaki yakınlarını ve köylülerini „kurtarmak“ için. Avrupa’ya aile birleşimi yoluyla gelenler, yani Avrupa’dan biriyle evlenenler vize ve çalışma izni hakkı elde ediyor. Aileler Avrupa’da yetişenlerin iyi olmadığını düşünüyor. Bir başka etken ise mirasın yabancıya gitmemesi. Aile dışarıdan birine kız verirse mal varlığının yabancıya gideceğini düşünüyor. Mirasın kendi yakınına kalmasını istiyor. Bazı anne-babalarda „bizim oradan olsun da çamurdan olsun „ anlayışı var. Bu anlayış dinimize tamamen ters. Çünkü içkici, kumarcı, namazını kılmayan, dinini yaşamayan birinden ne hayır gelir. Dinimiz evlilikte güzel ahlaklı ve dindar olanın tercih edilmesini emrediyor.

Almanya Federal Aile Bakanlığı’nın yaptığı bir araştırmaya göre göçmenlerden %25’i evlendikleri erkeği hiç tanımıyorlar. Yarısı görücü usulü evleniyor. % 17’i si de zorla evlilik yapıyor. Fransa’da Türk kızlarının %98’i, erkeklerin %92’si Türkiye’den evleniyor. Bu tür evliliklerin oranı Almanya’da %60. Zorla evlilik 2000 yılında yapılan BM Dünya Kadınlar konferansında insan hakları ihlali olarak tanımlanmakta ve reddedilmektedir. Almanya’da ve Avusturya’da zorla evlilik yasaktır. Avusturya’da zorla evliliklerin önlenmesi için çalışmalar var. Bütün bunlar zorla evlilikleri ortadan kaldırmaya yetmiyor. Zihniyet değişimi şart. Anne babalar önce çocuklarının mutluluğunu düşünmeliler. Yalnız zorla evlilikle görücü usulü evliliği birbirine karıştırmamak gerekir. Görücü evlilik iki tarafı da tanıyan birinin aracılığıyla ve tavsiyesiyle kızın ve erkeğin birbirini görüp istemesi sonucu gerçekleşen evliliktir. Türkiye’de görücü usulüyle evlenenler genelde mutlu oluyorlar. Çünkü burada her iki taraflı bir referans sistemi geçerli ve denkliğe önem veriliyor. Avrupa’da da görücü usulü pekâlâ uygulanabilir. İthal damat gelin olayında ise ister zorla ister gönüllü olsun denklik yok. Avrupa’da yetişen bir genç ile Türkiye’de yetişen bir genç birbirinden çok farklı. Arada denklik yok. Mutlu bir evlilik için denkliği esas almak gerekir. Eğitimi, kültürü, çevresi, gelir seviyesi, ahlakı ve karakteri birbirine yakın olanlar tercih edilmelidir. Burada yetişen bir genç buradan evlendirilmelidir. Çocuklarımızı burada iyi yetiştirmeye bakalım. Bunun kolay olmadığını biliyorum. Ama imkânsız değil. Artık yatırımı Türkiye’ye değil buraya yapalım. En büyük yatırım da insana yapılan yatırımdır. Unutmayalım çocuğumuz hayırsız olursa onunla evlenenin hayatı kararacak. Hayırlı evlatlar yetiştirebilirsek mutlu yuvalara temel atacağız.

http://www.yenihareket.com/index.php?action=show&type=yorum&id=83

1 yorum:

Adsız dedi ki...

kisisel is kurmak için kredi ihtiyacim var? evet bu e-postayi basvurursaniz,:finance_institute2015@outlook.com ya da bu e-postayi basvurabilirsiniz: Daha fazla bilgi için kredi.teklif@gmail.com